De trends in videomarketing

19 november 2019 / Algemeen

Trends videomarketing

Dat je net als een grote groep marketeers meer video wilt gaan inzetten snappen we goed. De getallen liegen er namelijk niet om. Zo geven consumenten aan graag de boodschap middels video tot zich te nemen in plaats van lappen tekst te lezen. 95% van een videoboodschap wordt namelijk onthouden, tegen 10% van een tekst. Dit heeft direct invloed op leads en/of sales die door middel van video kunnen worden verhoogd. Genoeg redenen om video in te zetten, maar als je dan besluit om videomarketing in je huidige marketingstrategie in te passen is het wel slim om rekening te houden met de trends. Want je hoeft al lang niet meer zelf te ontdekken wat wel en niet werkt op het gebied van videomarketing. We lichten de belangrijkste trends eruit, zodat jij direct het beste resultaat kunt behalen.

Wat zijn de trends in videomarketing

Dat video steeds groter wordt heeft een duidelijke oorzaak, bijna 50% van de internetgebruikers bekijkt namelijk een gerelateerde video aan je product of dienst voordat ze overgaan tot aankoop (bijvoorbeeld naar de winkel gaan). Als ze jouw video bekijken is de kans natuurlijk ook groter dat ze bij jou uitkomen om het product te kopen of de dienst af te nemen.

Het zal je niet verbazen, maar de grootste video platforms zijn Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram en Twitter. Vooral de sociale media platformen ontwikkelen zich tot steeds grotere videokanalen. En juist hier doet zich iets geks voor; zo wordt op Facebook 85% van de video’s afgespeeld zonder geluid. Het is in dit geval dus essentieel dat je video niet afhankelijk is van geluid, maar ook zonder duidelijk te volgen is.

Net als de overgang naar mobielvriendelijke websites de afgelopen jaren komt deze overgang nu ook bij video. Het afgelopen jaar is namelijk 50% van de videocontent bekeken op mobiele apparaten. En nu zal je denken, maar elke video kan toch prima afgespeeld worden op een mobiel scherm? Dat klopt, maar het kan altijd beter. Zo is het mogelijk om tijdens de productie specifiek rekening te houden met het apparaat waarop hij wordt afgespeeld. Voor mobiel doe je dit door de video bijvoorbeeld in een vierkant formaat te maken.

In de bovenstaande videomarketing trends hebben we het vooral over het brede begrip video. Maar er zijn natuurlijk veel verschillende vormen van video. Eén die in populariteit lijkt te winnen is de oprechte en persoonlijke video. Geen super strakke en geacteerde commercial maar een video met eigen medewerkers, zodat je klanten direct een gezicht bij het bedrijf krijgen. Mogelijk zien ze alvast hun toekomstige contactpersoon. Zo vergroot je het vertrouwen en de betrokkenheid.

De nieuwe video ontwikkelingen

Naast de bovengenoemde trends in “normale” video staat ook de manier van video’s maken niet stil. Hier komen misschien wel de leukste ontwikkelingen naar voren die het videolandschap de komende jaren gaan vormen. Het zijn nu nog niet echt trends, maar hebben het potentieel om the next big thing te worden.

Zo laat live video een unieke interactie zien met de doelgroep. De kijker stuurt de video, door via ‘like’ of ‘love’ icons aan te geven wat er in de video moet gebeuren. Uiteraard wordt het gestuurd, maar de richting wordt bepaald door de kijker. Bijvoorbeeld in deze Spaanse Amstel Radler campagne via Facebook Live.

Maar ook Virtual Reality biedt oneindig veel mogelijkheden, van het laten beleven van een evenement of zelfs een (actie)sport tot het kunnen uitproberen van een product. Want hoe tof zou het zijn om iets wat je online wilt kopen, eerst “echt” te kunnen zien en ervaren. Zo wordt het nog gemakkelijker om online aankopen te doen.

Een laatste ontwikkeling welke steeds meer gebruikt wordt is die van 360 graden video’s. Hiermee wordt alles gefilmd, waardoor de kijker kan bepalen wat hij ziet. Het grote publiek is hier waarschijnlijk pas echt mee in aanraking gekomen tijdens de zwemtocht van Maarten van der Weijden. Waar de live stream op Youtube gebruik maakte van een 360 graden camera.

Je video (offline) verspreiden

De meest voor de hand liggende manier om je video te verspreiden is via de eerder genoemde platformen als Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram en Twitter. Hier zul je het snel moeten hebben van adverteren of het inzetten van social influencers. Het nadeel hiervan is dat het steeds duurder wordt om de juiste doelgroep te bereiken. Omdat meer partijen video inzetten en sommige grote partijen zelfs geld van het tv-budget overhevelen naar online, gaat de prijs verder omhoog. Een bijkomend nadeel is dat je er nooit zeker van bent dat je video door de voor jouw ideale klant is gezien. Zeker als je actief bent in een niche of zakelijke markt. Het offline verspreiden van je video is dan ook een goede aanvulling op de online activiteiten. Dat klinkt misschien gek, maar mogelijk heb je een adressenlijst van (potentiele) klanten, die via een direct mailing relatief eenvoudig zijn te bereiken. Door het inzetten van een videobrochure zoals de PixioCard kun je deze personen effectiever aanspreken. En waarschijnlijk met een veel leukere reactie, want jouw video valt dan pas echt op ten opzichte van al die andere video’s.

Benieuwd hoe een PixioCard er in jouw geval uit kan komen te zien? Vraag vandaag nog een sample aan of blader eens door onze referenties voor meer inspiratie. De mogelijkheden zijn eindeloos.