Hoe maak je een duidelijke instructievideo voor je personeel?

14 oktober 2014 / Instructiefilm

Uitlegvideo maken

Een instructievideo maken is een slim idee wanneer u er zeker van wilt zijn dat bepaalde instructies goed opgevolgd worden. Bijvoorbeeld voor uw personeel, om bepaalde bedrijfsprocessen te optimaliseren. Maar hoe weet u zeker dat uw instructievideo ook voor iedereen even duidelijk is? Dat is de vraag die we in dit artikel beantwoorden.

Een goede instructievideo begint met met een plan

Direct beginnen met opnemen levert meestal niet het beste resultaat op. Het is daarom belangrijk dat u eerst een goed doordacht plan uitwerkt. Bedenk hierbij:

  • wat u met uw instructievideo wilt bereiken
  • wat uw doelgroep is en welke kenmerken deze heeft
  • wat de boodschap is die u gaat communiceren
  • hoe u die boodschap over gaat brengen

Formuleer hier voor uzelf hele duidelijke antwoorden op. Zo krijgt u direct scherp wat er moet gebeuren en binnen welke kaders u de instructievideo gaat maken.

Schrijf een script

Op het moment dat u gaat opnemen is het prettig als u precies weet wat u wilt vertellen. Een stamelende, stuntelende verteller in beeld is allesbehalve overtuigend en doet afbreuk aan uw boodschap. Denk van te voren dus na over wat u wilt vertellen en schrijf dit woord voor woord uit in een script.

Het helpt ook om dit script vervolgens te bespreken met een of meerdere collega’s. Onthoud dat het script kort, krachtig en duidelijk moet zijn voor de kijker. Presenteer dus alleen essentiële informatie en laat de rest weg. Houd bovendien rekening met de toon van de boodschap en zorg ervoor dat die aansluit bij de boodschap die u communiceert.

Is het proces dat u uit wilt leggen complex en bestaat deze uit meerdere instructies? Zorg er dan voor dat u per instructie een apart filmpje maakt. Zo kunnen gebruikers die één specifieke instructie terug willen kijken deze makkelijk vinden.

Ondersteunende beelden

Bij instructievideo’s worden vaak ingewikkelde onderwerpen besproken. Bij alle soorten instructies, maar zeker bij veiligheidsinstructies, is het belangrijk om de verbale uitleg visueel te ondersteunen. De boodschap komt dan veel beter over bij de ontvanger.

Probeer daarom bij het ontwikkelen van een instructievideo na te denken over hoe u die grafische ondersteuning het beste kunt laten verlopen. Een goed voorbeeld is de instructievideo van vliegtuigmaatschappij Delta. Een vrouw vertelt over de veiligheidsinstructies, maar tegelijkertijd zijn er grappige beelden te zien die haar verhaal ondersteunen

Doordat deze beelden net even anders zijn dan bij de meeste video’s grijpen ze de aandacht van de kijker en komt de boodschap beter over.

Bij het presenteren van cijfers is het sterk als u deze ondersteunt met een infographic. In onderstaande video slaagt de maker erin om complexe onderwerpen met een goed verhaal en duidelijke ondersteunende beelden te versimpelen, zodat de kijker precies begrijpt waar het over gaat.

Kwaliteit boven alles

Het uitgeschreven script voor uw instructievideo moet natuurlijk een glashelder verhaal zijn. Maar dat geldt ook voor de beelden die u hierbij gebruikt. Geen korrelige plaatjes dus, maar haarscherpe visuele ondersteuning in HD-kwaliteit. Zo weet u ook zeker dat het filmpje op elk mogelijk apparaat goed te zien is.

Vergeet het geluid niet!

De beeldkwaliteit is gelukkig iets waar de meeste mensen bij het opnemen van een instructievideo wel aan denken. Jammer genoeg geldt dat niet altijd voor de kwaliteit van het geluid. Zorg er bij het opnemen dus voor dat u naast een goede camera ook over een professionele microfoon beschikt.

Let op dat u de geluidsopnamen van te voren test en dat je rekening houdt met omgevingsgeluiden. Spreek niet te hard in de microfoon, maar blijf wel verstaanbaar. Vermijd echogeluiden en andere vormen van ruis. Het beste is om uw script meerdere malen in te spreken tot u de beste vorm hebt gevonden en écht tevreden bent over de kwaliteit.

Uiteraard test u het eindresultaat het liefst ook nog op verschillende apparaten voordat u uw instructievideo naar buiten brengt Hoe klinkt deze bijvoorbeeld op een mobiele telefoon of over de speakers van een laptop?

Test en evalueer uw instructievideo

Is je video klaar om gelanceerd te worden? Vergeet dan niet om voor het zover is deze eerst nog eens te testen met je doelgroep. U zult versteld staan over de inzichten die u hierdoor krijgt. Zaken die voor u volstrekt logisch zijn kunnen voor de doelgroep soms nog onduidelijk blijken te zijn.

Op dit punt in het proces heeft u gelukkig nog tijd om uw video aan te passen mocht dat nodig zijn. Het is even wat extra werk, maar het voorkomt dat uw instructievideo straks in de praktijk niet goed blijkt te werken.

De publicatie

Als de instructievideo helemaal af is bent u klaar om deze te publiceren. Veel bedrijven doen dat op hun eigen website, anderen plaatsen de video op een extern platform als YouTube of Vimeo.

Logisch, maar daarnaast is het ook nog altijd mogelijk om de video fysiek te verspreiden. De PixioCard maakt dit makkelijker dan ooit tevoren. Uw instructievideo wordt dan geleverd in een volledig bedrukte luxe kaart en begint gelijk met afspelen zodra hij geopend wordt. Zo wordt je instructievideo bijvoorbeeld onderdeel van je video brochure of bedrijfspresentatie.

Een originele manier, die bovendien de kans vergroot dat de video ook echt bekeken wordt. Een fysieke kaart met videoscherm valt nu eenmaal nét iets meer op dan een link in een mailtje, toch? Benieuwd naar hoe de PixioCard er uit kan komen te zien? Vraag een testexemplaar aan en ervaar het zelf.